Bloggaamisen arvonlisäverotus – kommenteja Verohallinnon ohjeistukseen

Verohallinto kertoo saaneensa paljon kysymyksiä liittyen bloggaamisen arvonlisäverotukseen. Kirjoittamisen vaikeudesta johtuen kirjoitan kirjoittamisesta. Kirjoitan siis kommentteja Verohallinnon kirjoittamiin kommentteihin nettikirjoitusten arvonlisäverosta. Tämä vain siksi, että kommentoiminen on helpompaa kuin luominen ja ehkä myös siksi, ettei ihan kaikki uudessa ohjeistuksessa sovi minun pirtaan.

Verohallinnon ohjeistus bloggaajille on varmasti varsin tervetullutta ja antaa yksinkertaisia vastauksia siihen, kuinka toimia oikein. Koska me bloggaajat toimimme virtuaalimaailman monisäikeisessä maailmassa, emme voi tyytyä aina yhdestä narusta roikkuvaan ratkaisuun. Alla kommentteja ohjeistuksen esimerkkeihin:

 

Esimerkki 1.

Bloggaaja: Ovatko laatimistani blogikirjoituksista saamani palkkiot arvonlisäverollisia vai voidaanko blogikirjoituksia pitää teoksina ja niistä saatuja palkkioita arvonlisäverottomina? Kyse on kauneusblogista ja myynnin on suunniteltu tapahtuvan ns. sisältöyhteistyönä eli ostajana on yritys, joka haluaa tuotteelleen (esim. kosteusvoide) näkyvyyttä blogissa. Blogiin tulisi linkki yrityksen sivuille tai muu lyhyt maininta. Yritys luovuttaa bloggaajan käyttöön tuotteen, jonka toivoo blogissa näkyvän ja bloggaaja testaa tuotteen, kirjoittaa omia kokemuksiaan blogiinsa sekä liittää mukaan omia kuviaan.

Yritys maksaa bloggaajalle valmiista blogikirjoituksesta etukäteen sovitun palkkion, joka on kiinteä summa. Blogikirjoitus julkaistaan bloggaajan omilla www-sivuilla, ja bloggaaja työskentelee omilla työvälineillä. Bloggaaja ei ole sopinut tekijänoikeuden siirtymisestä yrityksen kanssa, eikä hän myöskään luovuta kuvia yrityksen käyttöön, ellei asiasta erikseen sovita.

Bloggaajan oma näkemys on, että palkkioiden maksaja ei voi vaikuttaa blogikirjoituksen sisältöön, vaan bloggaaja voi kirjoittaa kokemuksistaan vapaasti omalla tyylillään.

Verohallinto: Bloggaaja myy tuotetta edustavalle yritykselle markkinointi- ja mainospalvelua, josta on maksettava arvonlisäveroa, jos vähäisen toiminnan raja ylittyy (10 000 euroa tilikaudessa). Bloggaajan pitää maksaa arvonlisäveroa markkinointi- ja mainospalvelun myynnistä 24 prosentin verokannan mukaan.

Feeniks: Kyse on siitä mitä bloggaaja myy. Tekijänoikeuslain mukainen teoskynnys ei ole korkealla. Siten kauneudenhoitoblogi voinee olla teos siinä, missä Villyn ja minun digitaalisen liiketoiminnan lakiopaskin. Kyse on kuitenkin siitä, mistä maksetaan. Kosteusvoide™ ei maksa tässä tapauksessa oikeudesta hyödyntää teostasi vaan näkyvyydestä. Eli jos vähäisen toiminnan raja markkinointipalvelun myynnistä ylittyy, sinun tulee maksaa myynnistä arvonlisäveroa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että arvonlisäverovelvollisuuden niin ihanana kääntöpuolena on vähennysoikeus. Siten voit vähentää kaikkien tähän taloudelliseen toimintaasi liittyvien hankintojen sisältämän arvonlisäveron. Itseasiassa voit tehdä kaikki blogin pitämiseen liittyvät arvonlisäveron vähennykset, vaikka et rajoja ylittäisikään, kunhan teet tätä bloggaamista jatkuvaluonteisia tuloja varten ja hakeudut arvolisäverovelvolliseksi. Katso esimerkiksi C-219/12 (Fuchs). (Sivuhuomautuksena, aurinkosähköön liittyen asiasta on esimerkiksi blogannut Sami.)

Näin ollen voit myydä markkinointipalveluasi yrittäjäasiakkaillesi arvonlisäverolla. He saavat tämän arvonlisäveron vähentää. Sen lisäksi, jos jäät alle edellä mainitun 10.000 euron rajan, ei sinun tarvitse valtiolle myöskään arvonlisäveroa suorittaa. Alarajahuojennuksen myötä saat kaiken takaisin. (Kysy tästä tarkemmin lisää).

 

Esimerkki 2.

Kysymys: Asiakas on perustamassa yritystä, joka toimisi englanninkielisenä blogisivustona. Sivustolla kävijät voisivat halutessaan lahjoittaa rahaa sivujen ylläpitoon napin painalluksella. Suomessa malli harvinainen, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa sitä käytetään yleisesti. Mahdolliset lahjoitukset tulisivatkin ainakin pääasiassa ulkomailta. Ovatko lahjoitukset arvonlisäverollisia?

 Verohallinto: Sivustolla kävijä ei saa vastiketta rahalleen, lahjoittaminen on vapaaehtoista ja summankin lahjoittaja voi päättää itse. Tällainen toiminta ei kuulu arvonlisäveron soveltamisalaan, eli lahjoituksista ei makseta arvonlisäveroa.

Feeniks: Se on just näin! Sen oppi tietämään aikanaan jo katusoittaja Tolsma

 

Esimerkki 3.

 Bloggaaja: Tarjoan yrityksille mainos- tai markkinointiyhteistyötä siten, että hän myy blogisivunsa reunapalkkeja mainostilaksi.

 Verohallinto: Kyse on sähköisen palvelun myynnistä. Tapauksessa pitää selvittää myyntimaa ja arvonlisäverovelvollisuus käsitellään tapauskohtaisesti.

 Feeniks: Elinkeinonharjoittajalle myytyihin tele-, lähetys- ja sähköisiin palveluihin sovelletaan myyntimaan yleissääntöä (Arvonlisäverodirektiivi 2006/112/EY art. 44 ja AVL 65 §). Mikäli edellä puhutuista rajoista mennään yli, voidaan yksinkertaistetusti sanoa: Jos myyt Suomeen –  ALV 24 %, jos ulkomaille –  ALV 0 %. Tästäkin kannattaa kysyä tarkemmin, vaikka feeniksin postilaatikosta.

 

 

Esimerkki 4.

Bloggaaja: Kirjoitan blogissani harrastuksestani, enkä saa kirjoittamisesta korvausta.

Verohallinto: Bloggaaja ei myy mitään eikä joudu maksamaan arvonlisäveroa.

Feeniks: Juu, käy…

 

 

Esimerkki 5.

 Bloggaaja: Pidän luonto- tai sisustusaiheista blogia, ja yritys haluaa käyttää omassa toiminnassaan blogissa olevaa kuvaa. Yritys maksaa minulle käyttökorvauksen kuvan käyttämisestä.

Verohallinto: Tapauksessa pitää selvittää myyntimaa. Arvonlisäverovelvollisuus käsitellään tapauskohtaisesti.

Feeniks: Elinkeinonharjoittajalle myytyyn immateriaalipalveluun sovelletaan myyntimaan yleissääntöä. (Arvonlisäverodirektiivi 2006/112/EY art. 44 ja AVL 65 §). Mikäli edellä puhutuista rajoista mennään yli, voidaan yksinkertaistetusti sanoa: Jos myyt Suomeen – ALV 24 %, jos ulkomaille –  ALV 0 %. Tästäkin kannattaa kysyä tarkemmin, vaikka sieltä feeniksin postilaatikosta.

 

Siinäpä nopeat kommentit Verohallinnon Q&A -osiosta. Minun kommenttini ovat kirjoitettu tosissaan, joskaan ei vakavasti. On aivan mahtava asia, että Verohallinto palvelee! Kysymyspalstat altistavat kuitenkin riskiin. Kun esität kysymyksen, annat vastaajalle vallan – ellet tiedä paremmin. Vakavasti sanoen; kuten virtuaalimaailmassa, ei myöskään verotuksessa päästä lopputulokseen vain yhtä kaapelia pitkin. Tästä syystä on hyvä varmistua siitä, että linkkisi on paras. Kommentointi loppuu tältä erää tähän. Suuret anteeksipyynnöt valtavasta määrästä linkkejä. Muistaakseni selvisin tästä tekstistä kirjoittamatta ”Bitcoin”.

Bloggaajankin verotus mielessä.

Feeniks