Feeniksin kesälista

Feeniksin kesälista

Kesäisen keskiviikkoiltapäivän kunniaksi päätimme julkaista mielivaltaisen listan verotuksellisista kummallisuuksista:

1. Verovelvollisen suosimisen periaate

Oikeudellinen periaate, jonka tulkinnallisissa asioissa pitäisi valita vaihtoehdoista se, joka tuottaa verovelvolliselle edullisemman lopputulokset. Tämä periaatteen olemassaolosta ei ole tieteellisissäkään piireissä täyttä varmuutta. Monesti riittäisi, että asiat menisivät oikein ja päätöksenteossa noudatetaan lakia.

2. Antti Siilin

Se alkoi todellakin yhdestä Mersusta! Antti Siilinin tapauksessa Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen tuomio C-101/00 aloitti autoveroasioissa valtiolle vuosikymmenten tappiokierteen. Kuten me kaikki varmasti osaamme odottaa, taistelut näissäkin asioissa tulevat jatkumaan.

3. Aurinkopaneelien arvonlisäverokohtelu

Koska ulkona paistaa aurinko, haluaisin muistuttaa kaikkia aurinkopaneelihankintoja miettivien tutustumaan myös Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisuun C-219/12. Nimittäin arvolisäverodirektiivin mukaan asuinkäyttöön tarkoitetun omakotitalon alueelle sijoitetun, sähköverkkoon syöttävän aurinkosähkölaitteiston käyttö taloudellisen toiminnan käsitteen alaan. Kysy ihmeessä lisää mitä tämä kryptinen teksti tarkoittaa!

4. Verotarkastus

Heinäkuun uutisista olemme saaneet myös lukea verotarkastusaktiivisuuden kohdanneen ”tilapäisen notkahduksen”. Notkahduksen jälkeen on tapana tulla korjausliike, joten pidetäänpä silmät auki. Toivottavasti verotarkastusyksiköt eivät ole tahtia kiristäessään ylityöllistettyjä. Mikäli syksymmällä mielessäsi pyörivät tietyt Vilho Koskelan sanat, tarkasta tarkastus! Palvelu ei ole tarjolla valtionhallinnon edustajille.

5. Verolain tulkinta

Viimeisimpänä pätkä Taloussanomien jutusta:
”Manninen kuvaa ”vähän ongelmalliseksi” nykyistä tilannetta, jossa ostoksista syntyvät hyödyt ovat verotettavia mutta tappiot eivät.
– Verotuskäytäntö on hallinnollisesti hankala. Jos bitcoineilla maksaminen yleistyy vielä selvästi nykyisestä, muutoksia voi olla harkittava.”

Verolaintulkinta ei ole yleensä poliittisia valintoja tietyn ilmiön toistuvuuden mukaan. Noh, opimmehan taas uutta.

Kuten jo alussa totesin, yllä oleva lyhyt lista on täysin satunnainen pala heinäkuisia veroajatuksia. Pyrimme Feeniksillä jälleen elokuussa tuottamaan hieman syvällisempää tekstiä. Mikäli koet listalta puuttuvan jotain oleellista, ehdota parannuksia esimerkiksi palautelomakkeen kautta. Kaunista kesäpäivää toivottaen!

Feeniks